Hyaluronát sodný - kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová je látka přirozeně se vyskytující v tkáních živých organismů. Ve fyziologickém prostředí se však neobjevuje ve své kyselé formě, nýbrž jako sodná, či draselná sůl zvaná hyaluronan, nebo hyaluronát.

Představuje tedy látku lidskému organismu zcela vlastní, tudíž její použití nezpůsobuje žádné negativní reakce a vedlejší účinky. V lidském těle tvoří hyaluronát sodný jednu z hlavních složek mezibuněčné hmoty, nalezneme jej tedy v některých tělních tekutinách, chrupavkách, sklivci, kůži a pupečníku.

Hyaluronát a jeho vlastnosti

Hyaluronát sodný patří do skupiny polysacharidů a jeho molekuly jsou šroubovitě uspořádány. Má schopnost vytvářet vysoce viskózní roztoky, které představují dokonalé lubrikační činidlo.

Jeho koncentrace v synoviální (kloubní) tekutině umožňuje hladké klouzání kloubních hlavic. Zároveň na sebe dokáže vázat velké množství vody (pojme přibližně tisícinásobek objemu!), čímž poskytuje tělním tkáním vlhké prostředí, které je nezbytné k regeneraci buněk. Zajišťuje tedy snadnější a bezjizevnaté hojení poškozených tkání. Má také analgetický účinek.

Historie

Kyselina hyaluronová byla poprvé extrahována z oční čočky hovězího dobytka roku 1934. Její název byl odvozen ze dvou slov značících jednak její původ – hyaloid (z čočky), a také obsah kyseliny uronové – (uronic). Protože se však tato látka, jak již bylo zmíněno, nachází v organismech převážně v solné formě, vžil se pro ni název hyaluronan, či hyaluronát.

V 60. letech 20. století byl hyaluronan poprvé vyzkoušen v lékařské praxi k léčbě popálenin, což odstartovalo jeho následující masové využívání. V současné době je běžně používán v oční a kloubní chirurgii, jako složka jedna ze složek řady léčiv, či jako prostředek k léčbě rakoviny a k hojení nejrůznějších zranění.

Dnešní využití hyaluronátu sodného

1) Kontaktologie

V oblasti péče o kontaktní čočky je hyaluronát sodný využíván jako lubrikační látka očních kapek a roztoků. Díky svým vlastnostem je skvělým prostředkem dodávajícím kontaktním čočkám potřebné zvlhčení, aniž by jakkoliv dráždil nebo poškozoval oko. Používáním roztoku nebo očních kapek s obsahem této látky se čočky stávají hladšími a poddajnějšími. Jejich nošení je pak pohodlné. Hyaluronát sodný dodává očím potřebné zvlhčení, a tím eliminuje nepříjemné pocity suchosti a pálení, zároveň také zajišťuje podmínky potřebné k regeneraci očních buněk. 

2) Chirurgie a kosmetický průmysl

Kyselina hyaluronová je využívána jako podpůrný prostředek při průběhu očních operací. Chrání citlivé oční tkáně, především endotel rohovky, před nechtěným poškozením během chirurgického výkonu. Využívá se i jako náhrada sklivce při operaci šedého zákalu nebo implantaci čočky. Dále poskytuje kyselina hyaluronová vhodný prostředek určený k léčbě kloubních poranění a uplatňující se v kloubní nebo v plastické chirurgii (vyplň vrásek, vtažených jizev, zvětšení prsou). Nelze opomenout ani její přínos v oblasti kosmetiky – zejména pak péče o pleť. Nejčastěji je tato kyselina přidávána jako aktivní látka do krémů proti vráskám.

Produkty obsahující hyaluronát sodný:

Komentáře

Přidat komentář